• IBV Venema Peize
  • IBV Venema Nefit
  • IBV Venema Peize
  • Vaillant - IBV Venema Peize
  • PV-Advertentie

Zonne-energie ...

IBV Zonne EnergieZonnepanelen . . .

Zonnepanelen (een zonnepaneel is een verzameling zonnecellen) werden tot voor kort bijna uitsluitend toegepast in de ruimtevaart. Met de snelle vooruitgang van de techniek en de subsidie op zonnepanelen, lijkt ook het grote publiek deze nieuwe energievorm steeds meer te omarmen. De Nederlandse overheid streeft ernaar om in 2020 twintig procent van de energie op te laten wekken uit duurzame bronnen. Zonne-energie is een belangrijke pijler in deze doelstelling, omdat alternatieve bronnen als windenergie veel bezwaren oproepen. Heeft u interesse in zonne-energie of wilt u daadwerkelijk zonnepanelen kopen vraag gerust een vrij blijvende offerte aan bij ons.

Zonnepanelen in Nederland?

Jazeker! U verwacht het misschien niet, maar de zon aan de Franse rivièra levert maar anderhalf keer meer energie dan diezelfde zon in Nederland. En dat terwijl het in Frankrijk veel vaker zonnig en warm is. Dit komt omdat zonnepanelen ook werken als het bewolkt is, zij het met een stuk lagere opbrengst. Wolken houden slechts een deel van het zonlicht tegen, de rest wordt verspreid. Was dit niet het geval, dan zou het bij bewolking donker zijn als de nacht!

Als alles naar behoren is afgesteld, kan een 500Wp zonnepaneel in Nederland per jaar zo'n 400 kWh aan elektriciteit opwekken. Dat staat gelijk aan een besparing van ongeveer 95 euro. De opbrengst is echter wel afhankelijk van een groot aantal factoren, zoals plaatsing, hellingshoek en oppervlak. Qua plaats kunt u uw zonnepanelen het beste op een zuidhellend dak plaatsen. Voorwaarde voor een optimale opbrengst is dan wel, dat de hellingshoek van het dak tussen de twintig en zestig graden is. Ondanks dat de perfecte hellingshoek in Nederland 35 graden is, kennen de uitersten van dit hellingbereik een opbrengst van slechts 5% lager. Heeft u een plat dak, dan kan een zonnepaneel op een kantelbaar armatuur gemonteerd worden. Dit is de moeite waard uit het oogpunt van zowel opbrengst als onderhoud van de panelen. Voldoende helling heeft immers als voordeel dat de panelen bij regen goed schoongespoeld kunnen worden (denk aan vogelpoep en stof). Daarnaast kan het helpen om de panelen sneeuwvrij te houden in de winter.

Het maximale vermogen dat een zonnepaneel bij standaardcondities kan leveren (instraling: 1000 W/m2, temperatuur: 25°, luchtmassa: 1.5) wordt de zogenaamde Wattpiek (Wp) genoemd. Een zonnepaneel van 100Wp kost ongeveer €300 en levert op jaarbasis in Nederland zo'n 80kWh. Met een energieprijs van €0,20 per kWh bespaart u dus zo'n €16 op jaarbasis. Dit is exclusief de subsidie van €0,33 per kWh! Tellen we deze erbij, dan bespaart u €42 per jaar. Het paneel verdient zichzelf dus in een jaar of 7 á 8 terug. Het maken van een zonnepaneel kost uiteraard ook energie, maar deze energie heeft u in 2,5 jaar al 'ongedaan' gemaakt. Gaat u voor groot (en duur), dan mag u maximaal voor 3000 kWh aan het net 'terugverkopen'. Bij meer rekent het energiebedrijf onderhoudskosten van het elektriciteitsnet en krijgt u dus minder per kWh. Is uw zonnepaneel aan het eind van zijn leven (let wel: zonnepanelen gaan tot wel 25 jaar mee), dan kunt u hem aanbieden als elektronisch afval. Er wordt gewerkt aan een Europees recycling-systeem.

Soorten PV-systemen

U koopt een zonnepaneel nagenoeg nooit alleen; de stroom die ervan afkomstig is, is niet zomaar te gebruiken voor iedere toepassing. Daarnaast zal u voor de meeste toepassingen meer dan één zonnepaneel willen schakelen. Bedrijven bieden daarom naast losse modules ook zogenaamde PV-systemen aan. Dit zijn complete systemen, waarin de gehele weg van zonlicht tot apparaat verzorgd wordt. Het woord 'PV-systeem' is eigenlijk een samentrekking tussen Nederlands en Engels. Het PV is immers afkomstig van het Engelse 'Photo Voltaic', wat in het Nederlands fotovoltaïsch betekent.

grijs grijs

grijs grijs

 grijs Kuiper

 

 

zelfs leuke tuinhuisjes kunnen worden belegd met zonnepanelen door IBV.